nulpunt met een knipoog

Door: Erik Bolwerk

Vanaf het nulpunt van onze berekende adviezen, zijn we ondertussen 30 jaar ervaring rijker en heeft de technologische ontwikkeling ons gebracht bij nieuwe standaarden.

in het begin…

Lang, lang geleden werden op de tekentafel de projecten uitgewerkt. In het platte vlak, de lijnen, stippellijnen en arceringen getekend met inktpennen langs linialen en voorzien van teksten. De teksten met de hand, daarna kwamen de sjabloontjes en de kleine scriber (een miniplotter). In de entreehal van ons kantoor kun je nog een tekentafel bewonderen.

virtueel bouwen

In onze banner zie je nog de opgerolde tekeningen, maar ook een 3D model, zoals we tegenwoordig  virtueel onze projecten opbouwen. De as-lijnen en de peilmaat zijn de gemeenschappelijke uitgangspunten voor architect en constructeur.

communicatie

Dat het moeilijk is om eenduidige afspraken daarover te maken, is een communicatieonderdeel in de bouw waarvoor nog steeds meer aandacht mag zijn. Ook, of zeker, met de BIM modellen. De BIM Basis ILS (informatie leverings specificatie) van BIM-loket gebruiken wij als uitgangspunt in ons BIM-protocol.

Helaas is het niet voor alle projecten mogelijk om dit uitgangspunt te bespreken en zijn er al keuzes gemaakt voordat wij, als adviseur, in beeld komen. Dat is jammer, want we willen graag de informatie in de bouw gestructureerd en eenduidig uitwisselen. Dat laatste brengt me dan tot de aanleiding van dit blog; het nulpunt dat ik zag in één van onze modellen.

referentieobject BIM Basis-ILS

Een kubus had ik wel eerder gezien. Dat kun je ook afleiden van de BIM Basis ILS versie 2  welke ons richtlijnen meegeeft; ”Een van de praktische overwegingen is het eventueel plaatsen van een onderling afgestemd referentieobject voor onderlinge coördinatie op het nulpunt, buiten het bouwwerk en rekening houdend met de z-richting en een 100% overlapping met elk referentieobject in de andere aspectmodellen.” 

exportdatum

Wij voegen daar nog een exportdatum aan toe op alle uitgaande ifc modellen. Je kunt dan gemakkelijk in een ifc programma zien of de onderlinge modellen dezelfde datum hebben. Over de kubus hebben we serieus nagedacht. Welke hoek van de kubus is dan het nulpunt? Kunnen ook daar misverstanden over ontstaan? Daarom geen kubus maar een kegel met op de top een prachtige plek om ons logo weer te geven en een zeer scherpe punt, die precies wijst naar waar het om gaat …… het nulpunt.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *