parametrisch ontwerpen

DOOR: Luc van Dinther

Als constructiebureau willen we graag meegaan met de tijd. Er zijn verschillende technieken in opkomst die wij uiteraard op de voet volgen. Parametrisch ontwerpen is er daar één van. Wat is nu parametrisch ontwerpen en wat kunnen wij daarmee als constructeurs. In dit blog leggen we je een en ander uit.

Parametrisch ontwerpen is eigenlijk een creatieve manier van ontwerpen, met hulp van software. Stel je voor dat je met digitale gereedschappen niet alleen een vast ontwerp kunt maken, maar ook regels en variabelen in kunt stellen die dat ontwerp kunnen veranderen. Deze regels kunnen van alles zijn, zoals de grootte, vorm, of belastingen. Dit betekent dat je als ontwerper niet alleen één vast model maakt, maar dat je speelt met deze ‘regels’ om allerlei verschillende versies van hetzelfde ontwerp te maken. Het is een beetje als het aanpassen van een recept in de keuken: als je iets meer toevoegt of verandert, krijg je een totaal andere smaak.

Waarom is dit handig? Omdat het je als ontwerper de kans geeft om snel verschillende versies te bedenken. Het maakt het gemakkelijker om te voldoen aan verschillende behoeften en eisen. Bijvoorbeeld, in de architectuur, kan dit betekenen dat je snel verschillende ontwerpopties voor een gebouw kunt verkennen die rekening houden met zonlicht, energiebesparing en stevigheid. In productontwerp kan het betekenen dat je een product maakt dat je gemakkelijk kunt aanpassen aan wat opdrachtgevers willen.

Onbewust zijn we al bezig met parametrisch ontwerpen. We hebben Excelsheets gecreëerd die ervoor zorgen dat we de herhalende berekeningen sneller kunnen doorlopen. Doordat de technologie zich verder ontwikkelt zijn er meer mogelijkheden met betrekking tot parametrisch ontwerpen. Inmiddels zijn er verschillende 3D rekenprogramma’s die parametrisch ontwerpen hebben geïmplementeerd.  

Op deze manier heb ik een stalen hal op deze uitgerekend. Door te werken met een parametrisch model heeft de constructeur sneller inzicht in de effecten van wijzigingen. Aanpassingen in het model als gevolg van bijvoorbeeld andere hoogte van een bedrijfshal, of toepassing van een zwaardere kraan, kunnen snel doorgerekend worden. Het model kan verder ontwikkeld worden waardoor uiteindelijk een nog duurzame constructie berekend wordt waarbij het milieu zo min mogelijk beïnvloed wordt.

Er is geen plug-in-systeem waarin “het” ontwerp automatisch berekend wordt. De kennis en ervaring van de constructeur blijft noodzakelijk om de normen goed toe te passen en bovendien het gebruik van het systeem te optimaliseren.

Wil je meer informatie over parametrisch ontwerpen, of wat we met en voor onze opdrachtgevers in de toekomst kunnen betekenen met deze ontwikkelingen, neem dat contact met ons op.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *