4 bouwlagen met CLT – bouwbezoek

Deze week zijn we op bezoek geweest op de bouwplaats van Zuiver Bosrijk in Meerhoven. Daar worden 32 woningen opgetrokken in Cross Laminated Timber (CLT) in combinatie met Hout Skelet Bouw (HSB) in 4 bouwlagen. BPD gebiedsontwikkeling ontwikkelt de woningen die gerealiseerd worden door BAN bouw en Arcon. Bart van der Wijst van Arcon heeft ons hartelijk ontvangen en gaf een rondleiding over de bouw.

CLT is een opkomende bouwmethode waarbij vuren planken kruislings op elkaar verlijmd worden tot massieve houtelementen. Deze worden in de fabriek al voorzien van sparingen en sleuven voor electra. Bouwen met CLT is een methode die steeds vaker voorkomt. Door de lage CO2 uitstoot is hout een hernieuwbare grondstof en te gebruiken in een snelle lichte en droge bouwmethode.

Als hoofdconstructeur vraagt construeren met CLT om andere aandachtspunten; er moet extra aandacht besteed worden aan de koppeling tussen CLT en de fundering, aan de stabiliteitsvoorzieningen en aan de opbouw van CLT in relatie tot brand.

Bart heeft ons voorzien van terugkoppeling vanuit de praktijk. Bedankt voor de informatieve middag en succes met de verdere realisatie.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *