gevulde koeken

DOOR: Stefan van Haandel Op kantoor hebben we alles fijn op orde. We werken met de laatste software, hebben snelle computers, fijne werkplekken, leuke collega’s en een stukje fruit op z’n tijd. Ook werkjassen en helmen zijn er voldoende, en veiligheidsschoenen heeft iedereen. Het werd tijd om die kledingstukken weer…

lees meer

nulpunt met een knipoog

Door: Erik Bolwerk Vanaf het nulpunt van onze berekende adviezen, zijn we ondertussen 30 jaar ervaring rijker en heeft de technologische ontwikkeling ons gebracht bij nieuwe standaarden. in het begin… Lang, lang geleden werden op de tekentafel de projecten uitgewerkt. In het platte vlak, de lijnen, stippellijnen en arceringen getekend…

lees meer

soilmixwand

In het centrum van Asten wordt momenteel gewerkt aan de onderbouw van het nieuwe appartementengebouw Bartholomeus. De komende weken wordt de bouwput ontgraven voor de bouw van de parkeerkelder. Om de veiligheid en bruikbaarheid van de omliggende bebouwing te waarborgen is er een Soilmixwand aangebracht in de gehele omtrek van…

lees meer

Eindige Elementen Methode (EEM), voor betonplaten

Door: Ruud van Oosterhout   Eindige Elementen Methode (EEM), voor betonplaten Betonnen vloeren en wanden worden door constructeurs steeds vaker berekend met behulp van de eindige-elementenmethode (EEM). Dit artikel is geschreven om een duidelijk beeld te geven over de rekenmethodiek, en om aan te geven welke voor- en nadelen het…

lees meer

excentriciteit bezien door de hoofdconstructeur

Door: Jan Arians De theorie en de praktijk voor de hoofdconstructeur. De blog van Jan Arians biedt inzicht in de afwegingen van de hoofdconstructeur over excentriciteit in de constructie. Daardoor ontstaan ook mogelijkheden voor een betere afstemming met aannemer of staalleverancier, want samenwerken loont! Theorie Bij het berekenen van een constructie wordt…

lees meer

stabiliteit

  Door: Leon Weekers Elke opdrachtgever wil een gebouw dat sterk genoeg is en niet als een kaartenhuis in elkaar zakt bij een beetje wind. De voorzieningen die nodig zijn om deze stabiliteit te creëren zijn niet altijd wenselijk. In dit blog een toelichting op de basisbeginselen van stabiliteit. Een aandachtig lezer kan…

lees meer

de verloedering van de bouw

Door: Jos Verberne Naar aanleiding van de instorting van de parkeergarage in Eindhoven en mijn kijk op en kennis van vloeren wil ik ook mijn mening geven over hetgeen hier gebeurd is. De beelden zijn bekend en al heel snel werd gewezen naar de bollen in de vloer en naar…

lees meer

berekenen van een palenfundering

Door: Jan Arians Er is regelmatig onduidelijkheid hoe funderingen uitgevoerd moeten worden. Om een inzicht te geven in wat er komt kijken bij het afwegen, berekenen en tekenen van een fundering, heb ik dit blog geschreven. Omdat een fundering op palen complexer is dan een fundering op “staal” (= op…

lees meer

een kijkje achter de schermen

Door: Harry Steeghs Altijd al geïnteresseerd geweest in een kijkje binnen een constructief adviesbureau? Dat kan! in dit blog zal uitgelegd worden wat er allemaal precies gebeurt binnen een constructief adviesbureau.     Het team BolwerkWeekers werkt met een vast team van 10 gekwalificeerde en op elkaar ingespeelde collega’s om…

lees meer

IFC als basis voor een rekenmodel

Door: Ruud van Oosterhout De afgelopen jaren hebben er belangrijke ontwikkelingen plaatsgevonden met betrekking tot 3D-(BIM) modellen in de bouw. Ook voor constructeurs kan het interessant zijn om deze 3D-modellen te gebruiken voor hun rekenmodel. Het is dan namelijk mogelijk om constructies beter te optimaliseren en deze snel in te…

lees meer