Global Parameters, en waar kunnen we ze voor gebruiken?

Door: Harry Steeghs

De blog van Harry Steeghs laat zien dat het gebruik van de Global Parameters door de modelleur, mogelijkheden biedt bij constructieve aanpassingen. Het vraagt om discipline, maar is zeker de moeite waard! En uiteraard delen we we deze informatie met belanghebbenden en belangstellenden!

Inleiding

Iedere dag werken wij met Revit en zorgen we ervoor dat we al onze kennis en ervaring in onze modellen stoppen, om zo het beste model te creëren waarop wij trots zijn. Revit kent tal van verschillende “opties” om het modelleren makkelijker te maken en ons hierdoor sneller en efficiënter  te laten werken. Een van deze “opties” zijn Global Parameters, en in deze Blog zal ik uitleggen wat Global Parameters zijn, en wat we er mee kunnen.

 

Wat zijn Global Parameters?

Global parameters zijn specifiek voor een enkel projectbestand, maar zijn niet toegewezen aan categorieën zoals projectparameters. Het kunnen eenvoudige waarden, waarden afgeleid van vergelijkingen of waarden uit het model zijn die andere globale parameters gebruiken. Global Parameters worden gebruikt om waarden in een model te genereren of te rapporteren.

U kunt Global Parameters in een project gebruiken om:

  • De waarde van een dimensie of beperking aan te sturen.
  • Een waarde van een dimensie rapporteren, zodat deze waarde gebruikt kan worden in vergelijkingen van andere Global Parameters.

Hoewel er vele manieren zijn om Global Parameters te gebruiken zal ik me in deze blog beperken tot de voordelen die wij ervaren van Global Parameters.

In Revit kan het vaak moeilijk zijn om bijv. balken onder vloeren te leggen, stalen liggers en spanten onder een dakvlak te leggen etc. Wanneer deze balken/liggers of spanten naar hetzelfde niveau als de vloer/daken verwijzen, moet elke balk worden verschoven door de dikte van de plaat. Wijzigingen in de vloerdikte, dakhoogte etc vereisen dat elke balk/ligger handmatig moet worden bijgewerkt.

Met Global Parameters kan deze aanpassing automatisch worden gemaakt. Dit kan d.m.v. een rapportdimensie te maken om vervolgens de offsetwaardes in te stellen van de balken/liggers die bepaald moeten worden door de rapportageparameter. Wanneer de vloer/het dakvlak wijzigt, worden de balken/liggers automatisch aangepast.

Aanmaken van een Global Parameter

Om te beginnen zal ik laten zien hoe u een Global Parameter kunt aanmaken. In ons geval zijn ze heel handig voor bijv. stalen hallen om zo de dakliggers, koppelkokers en windverbanden aan het dakvlak te koppelen. Dit geldt ook voor woonhuizen waar stalen/houten spanten inzitten.

Door voor elk benodigd element een Global Parameter aan te maken, is deze in een later stadium afzonderlijk in te stellen. Zodra alle elementen zijn aangemaakt kunt u deze terugvinden via het Manage tabje onder Global Parameters. U komt dan in onderstaand schema terecht. Onder het tabje Parameter staan de namen van Global Parameters weergegeven. Onder het tabje Value kunt u de waarde aangegeven die een Global Parameter moet veranderen t.o.v. zijn reference level. En in het tabje Formula kunt u een bepaalde formule invoeren om de waarde van de Global Parameter te onderbouwen.

 

Global Parameters gebruiken in een Revit Model

Zodra alle elementen gekoppeld zijn via Global Parameters en de juiste z Offset Value hebben kunt u dit ook terug vinden in eventuele details en doorsneden die u maakt. In onderstaand figuur is te zien dat alle elementen op de goede positie zitten t.o.v. het reference level.
Het grote voordeel van Global Parameters is niet alleen dat de elementen dan goed mee exporteren naar bijv. een IFC file, maar dat bij elke wijziging in bijv. de dakhoogte/schuinte of liggerhoogte etc. ook alles automatisch mee verandert van doorsnede tot details, waardoor niets individueel meer aangepast hoeft te worden. Met een hele hoop tijdsbesparing als gevolg.

Conclusie

De vele opties die Revit biedt om het ons makkelijker te maken om te modelleren zijn zeer interessant om te onderzoeken. Door informatie te delen over deze opties kunnen verschillende partijen binnen een bouwproces die beiden Revit of IFC-modellen gebruiken sneller en soepeler met elkaar samenwerken, zeker als het gaat om BIM.
Ik hoop dat ik in deze Blog duidelijk heb gemaakt hoeveel voordeel Global Parameters kunnen hebben bij de positionering van liggers, gordingen etc. in een model. Evenals het doorvoeren van wijzigingen in bijv. vloer hoogtes, ligger hoogtes/breedtes etc.
Heb je nog vragen, neem dan even contact op. Mijn e-mailadres is h.steeghs@bolwerkweekers.nl of bel op 0493 315 438.

 

 

 

 

 

 

 

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *