Interference check in Revit

Door: Stefan van Haandel

Ik kom vaak modellen tegen waarin elementen botsen of kruisen. Het hulpprogramma interference check van Revit laat zien waar vooraf geselecteerde elementen, of alle elementen, in een model interfereren (botsen) met elkaar.

Met de interference check kun je categorieën binnen het huidige project selecteren of items uit gelinkte bestanden. Er zijn meerdere categorieën tegelijk te selecteren. Het vergelijken van categorieën binnen gelinkte bestanden is helaas niet mogelijk.

De interference check zoekt ongeldige kruispunten tussen elementen binnen een project. Het hulpprogramma kan kruisingen vinden tussen een reeks geselecteerde elementen of alle elementen in het model en deze rapporteren zodat ze later terug gevonden kunnen worden.
Deze interferentiecontrole kan op elk gewenst moment worden uitgevoerd. Je kunt in de taakbalk onder collaborate de interference check vinden.

Je kunt bijvoorbeeld de walls in het project selecteren en de controle uitvoeren met één of meerdere categorieën, zoals floors, colums en/of framing.

Nadat je de categorieën die je wil checken hebt geselecteerd wordt een interference rapport gegenereerd. Hierin worden de ongeldige kruispunten weergegeven.

Je kunt het item in het rapport selecteren en door middel van de knop Show de interferentie in beeld brengen in Revit en zo nodig oplossen.

Elementen zijn ook terug te vinden middels het id nummer onder Manage kies Select Elements by ID. Vul hier het id nummer in b.v.”1496698”

Vele interferentie’s kunnen dus worden voorkomen doordat je van te voren een interference check uitvoert, hetgeen de BIM-clash sessies ten goede komt. Een eenvoudig te gebruiken hulpmiddel binnen Revit tijdens het modelleren. Wil je echter een wat diepgaandere clash detectie, gebruik dan een programma zoals Navisworks, Solibri, of andere clash detectie programma. Deze programma’s bieden meer mogelijkheden om een nog nauwkeuriger of gedetailleerder clashrapport tussen verschillende BIM-modellen te genereren.

De interference check is wat mij betreft een geweldig hulpmiddel om een nog beter BIM-model aan te leveren aan onze BIM-partners. Succes allemaal.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *